Ben’s favoriet: Bananencake!

Ben en ik zijn in de keuken zoals pas door iemand omschreven: een “Match made in Heaven”: hij kookt graag en ik bak graag.

Het is niet dat ik niet kán koken, mijn gerechten zijn helemaal niet verkeerd, maar ik vind het bakken van taart, koek, cake en het bereiden van toetjes gewoon veel leuker!

Omdat ik het bakken zelf met name leuk vind en ik niet alles in mijn eentje op krijg, was ik gezegend met collega’s die alles binnen een uur wisten weg te werken. Na een paar weken zonder taart werd voorzichtig de vraag gesteld wanneer er weer iets nieuws mee naar kantoor zou komen. Sinds een jaar werk ik echter in een ander team. Hoewel ik prima met mijn collega’s door één deur ga, valt het me wel wat van hen tegen dat mijn meegebrachte baksels rustig twee dagen blijven staan. Dit motiveert me toch wat minder om hen blij te maken met zelfgebakken cake en taart.

Waar moet ik toch met al die taart naartoe?!

Nu heb ik het geluk dat ik sinds een jaar ook met een man in huis woon die dol is op alle zoetigheid die ik bereid. Ook zijn collega’s vinden het geen enkel probleem als hij (overgebleven restjes) taart mee neemt om met hen te delen. Vol enthousiasme wordt dit zo snel mogelijk opgegeten. Erg fijn, want zo kan ik zoveel bakken als ik wil!

Ben’s favorieten

Hoewel Ben vrijwel alles op eet en lekker vindt wat ik bak, heeft hij wel zo zijn favorieten. Normaal gesproken wisselt hij nog wel eens van favoriet (hoe het hem het beste uit komt), maar hij zweert nu al langere tijd bij de Bananencake. Hij heeft zelfs één keer de Bananencake zelf gebakken. Kortom: genoeg reden om het recept hiervoor ook met jullie te delen:

Ingrediënten

2 rijpe bananen, 2 eieren, 175 ml zonnebloemolie, 3el melk, 300 gram lichtbruine basterdsuiker, 150 gram zelfrijzend bakmeel, 1 tl kaneelpoeder en een 1/2 tl gemberpoeder

Evt. voor het glazuur (zelf nog nooit gemaakt): 200 gram roomkaas, 85 gram poedersuiker en 1 tl citroensap

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ronde bakvorm van 20 cm doorsnede in. Bekleed de bodem met bakpapier.

2. Prak de bananen in een grote kom (in een bord en hierna verplaatsen naar de kom werkt over het algemeen praktischer) en klop de eieren erdoor. Klopt vervolgens de olie en de melk erdoor. Klop hierna de basterdsuiker door het mengsel heen. Zeef hierboven het bakmeel, de kaneel en de gember. Spatel het goed door het mengsel heen en schep het beslag in de bakvorm. Bak de cake in ongeveer een uur gaar, evt. te testen met een satéprikker (you know the trick). Laat de cake 10 minuten afkoelen voordat je deze uit de vorm haalt en verder laat afkoelen op een rooster.

3. Na volledig afkoelen geeft het recept aan dat je er nog glazuur op kan doen. Ik heb dit zelf nog nooit gedaan, aangezien ik de cake op zichzelf al super lekker vindt. Voor degenen die dit mogelijk wel willen: klop de roomkaas, poedersuiker en het citroensap tot een glad, romig roomkaasglazuur. Bestrijk de taart hiermee.

TIP: als je er geen glazuur op doet is er natuurlijk geen enkel bezwaar om ook een warm/lauw stukje cake te proeven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *