India: hate it or love it

Nooit had ik gedacht dat ik naar India op vakantie zou gaan. India heeft toch enigzins de reputatie dat het er vies is, dat je er per definitie voedselvergiftiging oploopt en dat het er extreem arm is. Ben werd echter een aantal jaar geleden verliefd op India. Ik werd vervolgens verliefd op Ben en zo eindigde ik dus in India.

Je vind het fantastisch of je vind het verschrikkelijk

Je vind het fantastisch of je vind het verschrikkelijk”  zei Ben. Ik was een  paar weken voor vertrek niet meer zo zeker of ik het wel leuk zou vinden: “Je hebt elke dag allemaal viezigheid in je neus als gevolg van de smog, het is er druk op straat, je gaat in shock zijn.”.  Maar tickets en hotels al geboekt, dus daar ging ik afgelopen januari. Na midden in de nacht ruim anderhalf uur op koffers wachten als gevolg van een bagageruim dat niet open wilde kwam de geur van smog mij tegemoet. Wat moest ik verwachten van de dag erna?

Heel veel getoeter

Het eerste wat me de dag erna opvalt is dat er herrie is. Het is nog vroeg omdat we toch nog een beetje in een ritme moeten komen door het tijdsverschilt (het is 4,5 uur later in India), maar dit doet er voor het verkeer niet toe. Het weer is prettig in januari: geen regen maar ook niet te heet. Over straat wandelen vind ik vrij eng door alle hobbels en gaten in de straat, de auto’s, motoren, het getoeter en fiets- en gemotoriseerde riksja’s die rondrijden in combinatie met mijn natuurlijke onhandigheid. De beslissing om wandelend naar de eerste toeristische attractie te gaan wordt al snel ” vriendelijk” afgeraden door een Indiër (in werkelijkheid om ons een riksja in te krijgen natuurlijk). Als ik aan het eind van dag 1 terug kom op de hotelkamer hoor ik nog steeds één lange toeter in mijn oren gonzen.

De drukte op straat

 

Riksja’s

In Delhi heb ik mijn eerste riksja ervaring. Hier rijden nog fiets riksja’s. Wij onderhandelen wat met een oude man met een fietsriksja en vervolgens stappen we in. Blijkbaar moeten we eerst een brug over die “bergopwaarts” loopt. Met moeite en met een zetje van een gemotoriseerde riksja lukt het de man om boven te komen. Gezien de man ongeveer 4 keer zo oud is als mij en hij vrij mager is voel ik me wat schuldig dat ik achterin het karretje zit. Daarnaast vraag ik me af of ik er ooit nog levend uit kom, gezien het verkeer.

Later treffen we een jongere riksja-driver die ons een tour geeft door Delhi. Dit voelt wat veiliger en hierdoor zien we plekken die we anders waarschijnlijk niet gezien hadden. We mogen zelf bepalen wat we hem betalen, al kijkt hij wel wat sip als hij minder ontvangt dan hij verwacht had van deze twee “rijke”  blanken.

Historie en cultuurschatten

India is rijk aan historie. Het ene prachtige paleis gevolgd door de  mooiste tombes. Het hoogtepunt is natuurlijk (hoe kan het ook anders) de Taj Mahal. Onverwacht stukje pracht is Humayun’s Tomb. Alles is net weer even anders en het gaat (wat mij betreft) nooit vervelen. Enige waar ik wat moeite mee heb is het verstaan van het Dunglish dat de Indiërs spreken. Zo denk ik dat ik kijk naar een slaapkamer van de maharadja, terwijl het olifantenstoeltjes blijken te zijn. Gelukkig heb ik een goede tolk: Ben! Uiteraard wordt er wel altijd een fooi verwacht na de rondleiding.

Taj Mahal <3
Onderhandelen

Hoewel het mijn werk is, heb ik niet onderhandeld in India. Met een man aan je zijde wordt je als vrouw grotendeels genegeerd. Hoewel dit m.n. in het begin erg wennen is, is het op een gegeven moment best wel prima. Ze gaan zich pas met jou bezighouden op het moment dat de man die ze hebben aangesproken met jou gaat overleggen. En als jij dan nee zegt dan gaat er opeens nog meer geld af!

Naan, curry’s en mango lassi!

Je moet in India inderdaad uitkijken waar je eet. Je kunt niet zomaar overal vlees eten aangezien niet alle restaurants beschikken over een koelkast. Hoewel

je in de wat luxere restaurants vaak wel veilig vlees kunt eten houden wij het bij vegetarische maaltijden. Via de Zomato app kun je zoeken op puur vegetarische restaurants. Vervolgens kiezen we steeds voor restaurants met een minimum score van 3.5. Hoewel ik van tevoren bang was dat het eten zou gaan vervelen was het tegendeel waar: ik  keek elke dag uit naar de lunch en het diner waarbij ik de lekkerste curry’s at. Dal Makhani is één van mijn favorieten (ik ben nog steeds op zoek naar een goed recept!). Samen met Garlic Naan en een mango lassi kan je mij niet gelukkiger maken. Nu een paar maanden later mis ik het eten nog steeds en doe ik verwoedde pogingen om dezelfde smaak te creëren in mijn eigen keuken.

Genieten van luxe voor een prikkie
Slapen in een paleis

India isvoor Neerlandse begrippen erg goedkoop. Als wij in India zijn is 100 roepie ongeveer € 1,13. Voor 5oo roepie heb je vaak een hele avond maaltijd waar je met meer dan twee personen van zou kunnen eten in een voor Indiase begrippen “luxe” restaurant. Hotels zijn er in allerlei prijzen. Wij hebben in hotels geslapen tussen de € 28,– en € 150,– per nacht (waarbij de € 150,– een luxe uitspatting was). Over het algemeen zijn hotels van  rond de € 50,00 per nacht het meeste waar voor je geld. Maar een nachtje slapen in een paleis voor een zeer scherp prijsje is voor de ervaring gewoon erg leuk.

Hate it or love it?

De verhalen kloppen: het is er druk, er is smog (die in je neus blijft hangen), het is er arm (maar niet overal) en ja, je kunt ziek worden van het eten (als je zonder opletten alles overal eet). Maar naast al deze (toch wel wat overdreven) negatieve verhalen is India een prachtig land rijk aan historie, met een fijn klimaat, honderden cultuurschatten, vriendelijke mensen en, niet onbelangrijk, heerlijk eten. Met andere woorden: I love it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *